Hírlevél

  A hírlevélben kizárólag a Jóna családokkal kapcsolatosan, de elsősorban a honlapra került újdonságokról kap tájékoztatást.


  Név:

  E-mail:

  2023. november 30. csütörtök - András és Andor napja van, holnap Elza ünnepel.
  Címlap Kárpát-medencei családok Himod - Győr
  Hiba
  • JHTMLBehavior::caption not found in file.

  Himod - Győr

  Vannak arra utaló adatok, hogy ezen családok és a vasi-kemeneshátiak összekapcsolhatók a zalaiakkal kb. 150-200 évvel ezelőtti időkben.

  A himodi juhász, Jóna Mihály (1802-ben született Pápoc településen) lehetett közeli rokona a fafaragásairól ismert répcelaki pásztor Józsefnek (1805-1891), akinek nem lettek utódai. Mihály leágazásai részben ezen területtől délebbre Hosszúpereszteg-Bérbaltavár környékére és több szálon Győrbe futnak.
  A pásztor életmóddal együtt járt a vándorlás. Az eközben köttetett házasságok révén sokszor már nem is tértek vissza a származási helyükre, így nagyobb kiterjedésben, sok kisebb településen kell utódaikat keresni. Az apróbb falvas területek nem álltak még kellőképpen össze.
  A győri vonalak, köszönhetően szíves segítő szándékuknak, nagyon szépen követhetők.
  A kezdeti adatokat Jóna Laci (Iván fia a Mihály-ágon, RadixFórumon jonal) szolgáltatta: Kalotainé Erzsi néni és Szieberné Márta, valamint Szíjjártóné Márta (Gyula bácsi lánya) adataiból. Ezeket aztán a családok segítségével tettük teljessé.


  Az alábbi képet majd frissíteni fogom, mert János (f-e Nafradi Terézia ) valószínűleg a fafaragó József testvére inkább. Sok új adat van, melyek ezen ábrán még nincsenek rajta vagy pontosításra szorulnak. A bekeretezett házasságok lejjebb tovább elemezhetők. A részletesebb adatokat nem teszem közzé, a kevésbé lényegesek elhagyásával és a legfiatalabb generációk összegzett feltüntetésével pedig próbáltam áttekinthetőbbé tenni a táblázatokat.

  Győr kezdet

  Mátyás gyermekeinek többsége egyelőre csak házasságuk szintjéig ismeretes, de vannak információk, melyeken el lehet indulni. 
  - Vendelre és Juliannára (Szalay Józsefné) az újpesti temetőben bukkantam rá. Ma élő leszármazottaikat még nem találtam meg.
  - Rozália (Káldy Gyuláné) utódai irodalmárok és építészek. Adatpontosítások szükségesek.
  - Ilonának (Bíró Jánosné) hét gyemeke ismert, de a folytatás sok ponton hiányos.

   

  Ifjabb Mihály fia János került Győrbe:

  Győr - Mihály

   

  Mátyásnak János fia szintén Győrbe került (miként Mihály fia János). Ezen az ágon sok leszármazott él, legfőképp Mátyás unokájának, Istvánnak köszönhetően. Őket két részletben tudom csak megjeleníteni. A másodikon található a legendás Gyula bácsi (felesége Eszterle Teréz) honvéd őrnagy, aki végzett családkutatást. Az ő eredményei is hozzájárultak a fa terebélyességéhez.

  Győr - Mátyás1


  Győr - Mátyás2

   

  Mátyásnak Sándor fia az I. Világháborúban esett el. Két gyermeke született, de özvegy anyjuk révén féltestvérek is születtek. Itt találjuk Jánost a festőművészt, aki Vecsésen élt és alkotott.

  Győr - Matyas3